ย
Pada hari Selasa, 5 Julai 2021, sesi perasmian dan penutup bagi pertandingan โ€œInnovative Research Invention and Application Exhibitionโ€ (I-RIA 2021) telah diadakan menerusi siaran langsung Facebook School of Computing, UUM (SOCCUM). Pameran secara virtual berkonsepkan robotik ini telah dianjurkan oleh School of Computing, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah membawa kemenangan kepada 3 produk inovasi pelajar dan staf Politeknik Mersing, Johor. Dengan bertemakan ๐—ง๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐—ป๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ด๐˜†-๐——๐—ฟ๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—œ๐—ป๐—ป๐—ผ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป๐˜€ ๐——๐—ฟ๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ง๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐—ง๐—ผ ๐—ง๐—ต๐—ฒ ๐—ก๐—ฒ๐˜„ ๐—ก๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐—น sesi dimulakan dengan ucapan aluan oleh Prof. Dr. Haim Hilman Abdullah, Timbalan Naib Canselor, UUM. Seterusnya, sesi pembentangan utama telah disampaikan oleh Dr. Mazlan Abbas, CEO FAVORIOT Sdn Bhd berhubung โ€œEnabling Technologies of Construction 4.0โ€.
Pencapaian PMJ dalam I-RIA 2021 telah meraih 1 Pingat Emas, 1 Pingat Perak dan 1 Pingat Gangsa bagi produk:
1. ๐—ช๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐˜๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐˜† ๐—”๐˜€ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฐ๐˜‚๐—น๐—ถ๐—ฎ๐—ฟ ๐—™๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ธ ๐—™๐—ผ๐—ฟ ๐—”๐—ด๐—ถ๐—น๐—ฒ ๐——๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—œ๐—ป ๐—›๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐˜๐—ต ๐— ๐—ผ๐—ป๐—ถ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฆ๐˜†๐˜€๐˜๐—ฒ๐—บ bagi Kategori Teknologi dan Kesihatan Informatik
2. ๐—ช๐—ฒ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฏ๐—น๐—ฒ ๐—ฆ๐—ฎ๐—ณ๐—ฒ๐˜๐˜† ๐—ฉ๐—ฒ๐˜€๐˜ ๐—ช๐—ถ๐˜๐—ต ๐—š๐—ฃ๐—ฆ ๐—ง๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ ๐—™๐—ผ๐—ฟ ๐—”๐˜‚๐˜๐—ถ๐˜€๐—บ ๐—ฃ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐˜๐˜€ bagi Kategori Reka bentuk Peranti Pintar dan
3. ๐—ฃ๐—ถ๐˜ ๐—ฆ๐˜๐—ผ๐—ฝ ๐—”๐—ป๐—ฑ ๐—œ๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ ๐—ข๐—ณ ๐—–๐—จ๐— ๐—”๐—ฃ๐—ฃ ๐—ง๐—ผ ๐—˜๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ด๐—ฒ ๐——๐—ผ๐˜‚๐—ฏ๐—น๐—ฒ ๐—Ÿ๐—ผ๐—ผ๐—ฝ ๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฎ๐—ฟ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด bagi Kategori Teknologi Pendidikan. Pembangunan Produk Teknologi Pendidikan ini telah mendapat penghargaan dan kolaborasi inovasi serta penyelidikan bersama penyelidik di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai dan Universiti Tun Hussein Onn, (UTHM), Batu Pahat.
Tahniah kepada penyelidik dan ahli kumpulan yang terlibat, ๐——๐—ฟ. ๐—ก๐—ผ๐—ฟ๐—ต๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜‡๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ถ ๐—œ๐˜€๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—น dan para pelajar penyeliaan projek tahun akhir, Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi, Sesi Disember 2020 yang terdiri daripada pelajar DDT 5, ๐— ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ ๐—ฅ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐˜‚๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ป ๐—ฆ๐—ฎ๐˜‡๐—ฎ๐—น๐—ถ, ๐——๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ฒ๐˜†๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ/๐—น ๐— ๐˜‚๐—ป๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜†, ๐— ๐˜‚๐—ต๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐—ฑ ๐—•๐—ฎ๐—ฑ๐—ฟ๐˜‚๐—น ๐—”๐—บ๐—ถ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ป ๐— ๐—ฎ๐˜€๐—ฟ๐—ผ๐—น ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—น ๐—ก๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ถ ๐—”๐—ฏ๐—ฑ ๐—ช๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ฏ. Moga inovasi terus dilestarikan bagi membudayakan inovasi norma baharu berteraskan teknologi semasa pandemik COVID-19.