Politeknik Mersing telah mengambil satu langkah ke hadapan sesuai dengan matlamat PMJ terbang tinggi dengan mengadakan satu sinergi kolaborasi bersama Bingol Universiti, Turki. Seramai 7 orang Pegawai terlibat dalam kunjungan hormat dan lawatan kerja ke Bingol Universiti, Turki yang berlangsung pada 17-26 Mei 2024 ini.
Antara objektif kunjungan hormat dan lawatan kerja ini adalah bagi mewujudkan sinergi kerjasama dalam pembangunan kapasiti, meningkatkan kepakaran TVET Negara dan kerjasama penyelidikan seterusnya memperkasakan kepimpinan bagi memastikan kelestarian halatuju transformasi JPPKK 2023-2030.
Diharap usaha dari Delegasi PMJ ini dapat memberi dampak yang tinggi kepada imej dan keterlihatan Politeknik sebagai penyedia TVET utama dilensa antarabangsa.