Pada 8 Mei 2024 telah berlangsung Students’ Projects Exhibition Vol.13 Session II 2023/2024 yang dianjurkan Unit Penyelidikan, Inovasi dan Komersial, Politeknik Mersing di Dewan Permata Marjan, Politeknik Mersing.
Sebanyak 61 projek dari pelajar semester akhir sesi II 2023/2024 dipertandingkan melibatkan kesemua jabatan iaitu JKE, JTMK dan JP dan dari jumlah tersebut hanya 27 projek sahaja yang terpilih ke SPEX’13. Program ini telah memberikan fokus kepada projek pitching dan inovasi projek akhir pelajar yang telah melepasi kriteria yang ditetapkan oleh setiap jabatan akademik di Politeknik Mersing. Objektif utama program ini adalah untuk mengenalpasti produk inovasi yang berpotensi tinggi untuk diketengahkan dan dikomersialkan ke peringkat yang lebih tinggi.
Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Dr. Anwar bin Hamid @ Pa, Timbalan Pengarah, Unit Inovasi, Pusat Penyelidikan dan Inovasi, JPPKK. Turut berlangsung ialah Pelancaran e-Jurnal PMJ – Southern International Journal. Hadir sama ialah Puan Fadzillah Binti Mohd Yusof, Pengarah PMJ, Dr. Setiawan Binti Hardono, Timbalan Pengarah Akademik, Dr. Norazlina Binti Ahmad, Ketua Unit Penyelidikan, Inovasi dan Komersial (KUPIK). Manakala untuk SPEX’13 ini seramai 3 orang Juri telah dilantik di kalangan rakan industri, dan 3 orang Juri di kalangan akademik yang diketuai oleh Ts. Mohamad Falihin Bin Yusof dari Falah Techno Development.
Berikut adalah Keputusan penuh Spex’13 Sesi II 2023/2024:-
Penerima Anugerah Emas:
1. JKE13 LEVERAGING IOT FOR EFFICIENT AND AFFORDABLE
2. JP12 VERSA.CO
3. JP03 RFID PIGEON HOLE
4. JP07 BIZZDISK MASTERY
5. JP08 GUAVA MINT SOAP SCRUB
6. JKE20 BABY CRADLE MONITORING SYSTEM
7. JTMK13 SWORD OF CODE : LEARN CODING AND ADVENTURE
8. JTMK23 IMPLEMENTATION AND DEVELOPMENT OF SECURE WEB
Penerima Anugerah Perak:
9 JP10 AQUAGUARD TREKFLOW
10 JTMK22 IMPLEMENTATION OF WEB BASED REGISTRATION AND ATTENDANCE OF LITTLE UNAIS KINDERGARTEN
11 JTMK17 AL-KHAIRIAH EDUWALLET
12 JTMK11 JFH CONSULTANT WEBSITE
13 JTMK06 GROVE GLIDE (WOODBALL SCORE APPLICATION)
14 JP05 CONVERTIBLE LAPTOP PLATFORM (CLAP)
15 JTMK02 CRASHPROOF SENTRY
Anugerah Khas Juri
JTMK CITY WARDEN
Juara Keseluruhan
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Menjadi harapan dengan pelaksanaan pertandingan SPEX’13 dapat mencapai objektif yang disasarkan dan mendapat sokongan padu daripada pelbagai pihak. Secara tidak langsung program ini dapat membantu melahirkan pelajar yang mempunyai pengetahuan, kreatif dan inovatif untuk meningkatkan nilai kebolehpasaran dan dapat bersaing di alam pekerjaan. Diharapkan juga aktiviti pameran ini dapat membantu pelajar dalam mengetengahkan produk bermutu dan berpotensi tinggi dalam melestarikan budaya inovasi di kalangan pelajar – pelajar politeknik. Sekalung penghargaan dan terima kasih buat semua yang telah menjayakan SPEX’13 ini.